SSL Nedir ? – SSL Ne İşe Yarar ?

by

SSL’in açılımı  Secure Sockets Layer (güvenli giriş katmanı) dır. SSL, sunucu ile alıcı  arasındaki iletişimi esnasında verilerin şifrelenerek  koruma yapılması işlemine denilmktedir. En bilindik kullanımı ise, internet sitelerindeki veri transferleri sırasında, sunucu ile internet tarayıcısı arasındaki iletişimi şifrelenmesidir.

SSL, standart bir algoritmadan oluşmaktadır. Güvenli veri iletişimi için çok fazla web sitesi SSL hizmetini kullanmaktadır. SSL işleminin çalışması için sunucu tarafında bir anahtar ve alıcı tarafında çalışacak bir sertifika olması gerekmektedir.

Özellikleri

Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar . Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder. Belge arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır . İletilen Belgelerin tarih ve zamanını doğrulamaktadır.

SSL Paylaşımlı/Özel Anahtar ismi verilen anahtarların kullanımlarına yönelik bir kodlama yöntemine dayalıdır. SSL kodlama için iki adet anahtar bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital mecrada kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlarınızı oluşturduktan sonra (SSL default olarak bu işlemi yapmaktadır, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur), anahtarlardan biri (Özel Anahtar) sizde kalır. Diğer anahtar (Paylaşımlı Anahtar) ise, bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir. Dışarıdan sizler ile iletişime geçmek isteyen kişiler, Paylaşımlı anahtarı kullanarak iletiyi güvenli bir şekilde size gönderir. Veri,  size ulaşmadan, transfer sırasında veriye ulaşılsa bile, şifrenin çözülmesi için sizde bulunan özel anahtar gerekecektir. SSL türüne göre 40 bit veya 128 bit şifreleme türü kullanılmaktadır. Bu algoritmanın karışıklığı şifrelemenin çözülmesi ileri tekniklerle dahi çok zaman alacaktır.

You may also like

article-image
Güncel

What Kind of Lingerie Do You Wear?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla dignissim neque a ex bibendum lobortis. Proin venenatis sollicitudin dapibus. Mauris placerat facilisis rhoncus. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Nullam quis dolor consectetur massa dictum ultricies. Integer aliquam, libero ut mollis consectetur, enim sapien laoreet turpis, et malesuada … Continue reading What Kind of Lingerie Do You Wear?