WebSiteme Zararlı Yazılım Bulaştı !

by

Zararlı Yazılım Nedir?

Zararlı olan yazılımlar (virüs, malware, trojan, truva atı, solucan, worm vb.) bilginiz veya izniniz olmaksızın internet dosyalarınıza , dizüstü-masaüstü, tablet bilgisayarınıza, cep telefonunuza vb. elektronik olarak kullandığınız cihazlarınıza bulaşarak yasa dışı veyahut istenmeyen işlemler gerçekleştirerek maddi/manevi zararlar meydana getirebilen uygulamalardır.

Zararlı yazılımlar çok farklı yöntemlere ve amaçlara sahip olabilir. Örneğin internet siteleri için harici bir yazılım, form açıklarından faydalanarak spam e-postalar gönderebilirken bazı yazılımlar ise eklenti/plugin şeklinde bu işlemi gerçekleştirebilir. Kişisel bilgilerinizi çalabilirler , bazıları ise işlemci , trafik ve diğer kaynakları aşırı kullanarak zarar verebilmektedir. Neticesinde kullanıcıların hizmetlerinde kesintiler yaşanmasına neden olabilmektedirler.

NASIL KALDIRABİLİRİZ ?

WordPress, Joomla veya diğer içerik yönetim sistemlerini kullanıyorsanız eklentilerinizi, temalarınızı, uygulamalarınızı ve yazılımlarınızı detaylı şekilde gözden geçirmeniz gerekmekte. Son zamanlarda kurulumunu yaptığınız şüpheli eklentileri, yazılımları ve kodları kaldırmayı deneyebilirsiniz. Web dizininizde bulunan gereksiz dosyaları ve klasörleri de kaldırınız. Hosting hesabınızın, İnternet sitenizin kontrol panelinin ve e-posta adresinizin giriş bilgilerini değiştiriniz.

Zararlı kodlar web sitenizin diğer dosyalarına da bulaşmış olabilir, bu durumda dosya ve dizinlerinizi 3. şahıs zararlı yazılım tarama araçlarından faydalanarak taramanız gerekebilir. Bu araçlar ile ilgili ayrıntılı bilgiyi arama motorları aracılığı ile edinebilirsiniz. Ancak tüm bu işlemlerin sonucunda zararlı uygulamalar halen etkin olabilir, bu durumda uzman bir web tasarımcıya başvurmanız gerekebilir.

ZARARLI YAZILIMLARDAN NASIL KORUNURUZ ?

Hosting dosyalarınıza ve cihazlarınıza virüs ve türevi yazılımların bulaşmasını engellemek için;

  1. Kaynağını ve yayımcısını bilmediğiniz eklentileri ve yazılımları yüklemeyiniz.
  2. Uygulamalarınızı ve eklentilerinizi her zaman son sürümlerine güncelleyiniz.
  3. Dosya ve dizinlerinizi periyodik aralıklarla virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı taramadan geçiriniz.
  4. Hesaplarınız için tahmin edilmesi ve bulunması zor parolalar belirleyiniz ve parolalarınızı paylaşmayınız.
  5. İnternet kafeler gibi umuma açık yerlerden önemli hesaplarınıza giriş yapmamaya özen gösteriniz, mecbur kalmanız durumunda şifrelerinizi ve kullanıcı bilgilerinizi ekran klavyesi aracılığı ile giriniz.

You may also like

article-image
Teknik , Web Hosting

Filezilla Klasör Listesi Alınamadı Hatası

Filezilla ücretsiz ve dünya çapında çok kullanılan bir FTP programıdır. Son zamanlarda çıkan yazılım güncellemesinden sonra bazı sunucularda FTP bağlantısı kurulurken “Klasör listesi alınamadı” hatasıyla kullanıcılar karşı karşıya kalmaktalar. Bunun nedeni Filezilla programının veri...
Güncel

FileZilla Active Bağlantı ile FTP Bağlantısı

FileZilla Programı üzerinden ; 1) FileZilla Programını açıktan sonra üst menüde bulunan ” Düzenle -> Ayarlar “ adımlarını takip ediyoruz. 2) Karşımıza gelecek olan ayar penceresi üzerinden ” Ayarlar -> FTP -> Aktarım Kipi -> Aktif “işlemlerini gerçekleştirerek ”...
Güncel , Kontrol Paneli , Plesk Panel , Server , VDS , VPS , Windows

Windows IIS upload limiti arttırma

Yukarıdaki hatayı gördüğünüzde muhtemelen ne yapacağınızı şaşırmışsınızdır. Asp ile yapılan (yapılmaya çalışılan) upload işlemlerinde, iis (internet information server) üzerinde standart veriyükleme limiti 204800 byte yani 200kb‘tır. Bu limit üzerinde bir dosya yüklemeye çalıştığınızda bu hatayı alırsınız. Şimdi gelin iis üzerindeki upload limitini arttıralım. Öncelikle uzak sunucuya oturum açalım. Daha sonrabaşlat > çalıştır deyip, tırnaklar hariç “services.msc” yazıp enter’a basalım. Açılan pencerede sırayla; “Word Wide Web Publishing...