Linux sunucu üzerinde SHOUTcast radyo kurulumu

by

Merhaba Değerli Ziyaretçimiz,

SHOUTcast server kurulumu için yapılması gerekenler.

Dosyayı sunucuya çekiyoruz.

Dosya indikten sonra aşağıdaki komutla shoutcast ı dizine çıkartıyoruz.

  • ” shoutcast-1-9-5-linux-glibc6.tar.gz “

Dosyanın içerisine giriyoruz.

  • ” shoutcast-1-9-5-linux-glibc6 “

Konfigurasyon dosyasını düzenlemek için sunucunuzda mevcut olan editörlerden birini kullanabilirsiniz, örnek;

pico sc_serv.conf
nano sc_serv.conf
vi sc_serv.conf

Dosyada düzenlenecek 3 adet satır bulunuyor. Bunlar dinleyici sayısı, radyo bağlantı şifresi ve radyonun çalıştırılacağı port şeklinde.

32 kişilik bir radyo sunucusu kurmak için MaxUser=32 şeklinde ayarlayabiliriz. Burayı dilediğiniz gibi artırıp azaltabilirsiniz.

Password=şifreniz şeklinde radyonuza bağlanacağınız şifreyi belirleyebilirsiniz.

PortBase=8000 kısmını ise sunucunuzda çalışmayan bir port belirleyerek değiştirebilirsiniz. 8000 portu standart olarak gelmektedir ve bu porta bağlı herhangi bir program bulunmuyorsa değiştirmeden bırakabilirsiniz. Dosyayı düzenlemeden önce fuser -n tcp PORT şeklinde herhangi bir portun çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer sadece here: PORT şeklinde bir çıktı alırsanız bu portun sunucu üzerinde herhangi bir yerde kullanılmadığını gösterir.

Daha sonra dosyayı ctrl+x, y, enter tuş kombinasyonlarını kullanarak kaydedip kapatıyoruz. Eğer vi editör kullanıyorsanız sırasıyla, ESC, :, qw, enter tuşlarına basarak yaptığınız değişiklikleri kaydedebilirsiniz. (Not: vi editörde açtığınız dosyaya yazı yazabilmeniz için önce klavyeden INSERT tuşuna basınız)

Kurulum bitti, şimdi sıra programı çalıştırmaya geldi. Dilerseniz 1 radyo klasörü içine birden fazla konfigurasyon(.conf) dosyası ekleyebilirsiniz. Değişikliği yaptığınız dosyayı kaydederken farklı bir isimle kaydederek bu dosyayı aşağıdaki Farklı konfigurasyon dosyası çalıştırma bölümündeki gibi çalıştırabilirsiniz.

1 SHOUTcast source altında birden fazla radyo açmanız için en sağlıklı izlenmesi gereken yok, sc_serv.conf dosyasını bilgisayarınıza indirin, gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra ismini farklı kaydederek ftp yolu ile hesabınıza yükleyin. Daha sonra ssh ile bağlanarak dosyayı aşağıdaki şekilde çalıştırın.

Standart

  • ” ./sc_serv “

Farklı konfigurasyon dosyasını çalıştırma

  • ” ./sc_serv dosya.conf “
    İyi çalışmalar…

You may also like

Güncel , Linux , Linux Sunucu Yönetimi , Server , VDS , VPS

FFmpeg Kurulumu

FFmpeg Kurulumu Yazılımı kurabilmemiz için öncelikle serverinize lisans almanız gerekiyor. Aşağıdaki formda bilgileri doldurarak serverinize ücretsiz bir şekilde kurulum lisansı alalım. Link : http://installers.admin-ahead.com/ Yukarıdaki linkden ip’nizi lisansladığınızı farzedediyoruz ve kuruluma geçmeden yazılımın sunucumuza...
Çözümler , Genel , Güncel , VDS , VPS

VPS ve VDS Sunucu Nedir?

VPS ve VDS; bir sunucunun özel programlar kullanılarak kendinden daha küçük sanal sunuculara bölünmesine denir. Bir sunucu bölündüğü zaman küçük parçalar halinde aynı özellikte sonucular elde edilir, fakat bu bölünme farklı şekillerde yapıldığında farklı...
Genel , Güncel

Wildcard SSL Nedir?

SSL sertifikalarının türleri arasından Wildcard SSL, ana alan adınızı ve sınırsız olarak tanımlanan alt alan adlarını (subdomainler’i) kapsamaktadır. Örneğin, tek bir Wildcard sertifikası ile  www.alanadi.com, blog.alanadi.com, forum.alanadi.com ve mail.alanadi.com gibi tanımlanan tüm alt alan adlarını koruyabilirsiniz. Sertifikanızı, ayrıca geçerlilik süreci boyunca sınırsız alt alan adı...
Server , VDS , VPS

Windows Plesk sunucular üzerinde IonCube kurulumu

Merhaba Değerli Ziyaretçimiz. Bu makalemizde Windows Plesk sunucular üzerinde IonCube kurulumunu anlatacağız. 1. http://www.ioncube.com/loaders.php adresinden işletim sisteminizin versiyonuna uygun olan Installer dosyasını sunucuya indirin. 2. Sıkıştırılmış dosyayı açın ve içerisindeki Setup programını çalıştırın. 3....