SSD ile Windows Uyumlulukları ve İlişkisi

by

Son zamanlarda gelişen bilişim dünyası ile SSD şimdilerde kolay ulaşılabilir , ucuz fiyatlar aralığına inmiş bulunmakta. Çabuk tek işletim sistemi, çabuk Windows açılış ve kapanış müddetleri, hızlı veri aktarımı ,tüketimi  ve benzeri özellikler isteyenler, son zamanlarda SSD diskleri tercih etmekteler.

 

Peki SSD diskimizi Windows ile kullanırken neleri dikkate almalıyız biliyor muyuz ? İşte bu konuyla alakalı bunları belli bir zamanda daha ayrıntılı biçimde anlatacağım. Öncelik ile bilmeyenler ve tam anlamıyla iş mantığını tanımlamak isteyenler amaçlı SSD’nin tarifini yapalım.

SSD

Solid State Disk veya Türkçe ismi ile “Katı Hal Sürücü” Diski, depolama sahası olarak mekanik diskler (HDD) mahaline, Flash yongalar kullanan sürücü tipidir. Normal normal bir HDD’ye nazaran en mühim özelliği yüksek okuma/yazma ve hızlı ulaşım süresidir. Bu hız epeyce yüksektir misal sunmak gerekir ise, tek HDD’nin rastgele tek dosyaya ulaşımı amaçlı yaklaşık 40 ms  zaman gerekir iken, SSD disklerde bu yalnızca 2 ms benzeri az bir zaman gerektiriyor. Buda bize dosya çalıştırma veya disk tarama bulma yapar iken epeyce hızlı akış olanağı sağlar. Bununla Birlikte okuma/yazma oranları +500 Mb/sn iken, normal HDD’de bu oran 180 Mb/sn değerlerinde kalmaktadır(Bu oranlar SATAIII ve yalnızca sequential başka bir deyişle sıralı bilgi başka bir deyişle defraglanmış bir dosya için geçerlidir. ). Günlük kullanımda ise, SATAIII portunda takılı SSD’ler için 450MB/sn ve HDD amaçlı 90-100Mb/sn benzeri gibi rakamlar ile karşılaşılır. Buda SSD tüketimi halinde aşağı yukarı 5 kat daha çok performans manasına gelir.

SSD Nasıl Bir Biçimde Çalışır ?

SSD, standart bir HDD benzeri bilgi depolama işini üstlense de, mekanik bir diske nazaran et iş mantığı epeyce farklıdır. Bilgi yazmada rastgele bir değişim olmaz iken, temizleme işleminde TRIM olarak adlandırılan hücre boşaltma işlemi uygulanması gerekir. İşte bu TRIM işlemi SSD’nin iş prensibinin en mühim noktası budur!.

Normal HDD’ler amaçlı bilgi yazma ve temizleme işlemi:

Depolama alanının tamamıyla boş (tam formatlama) veya daha eskiden kullanılmış (çabuk biçimlendirme yapılmış ve disk boş görünürken) sector olması bir sıkıntı teşkil etmez. Yalnızca o sector’ün HDD aracılığıyla boş olarak işaretlenmiş olması yetecektir.

 

 

Eski verilen silinmeden doğrudan üzerine yeni veriler yazılır.

 

 

 

Silme işlemi için, silinen sector boş olarak belirlenir ve tekrardan kullanılacağı zamana dek o bilgiyi saklar.
SSD’lerin yazma ve silme işlemi :

SSD’lerde ise veri her zaman boş bir hücreye yazılır.

Buraya kadar her şey normal, ancak silme işlemine geldiğinde SSD’nin çalışma şekli değişmekte. Bir dosya üzerinde silme işlemi gerçekleştiği zaman, SSD o hücreyi geçici olarak kullanılmaz olarak işaretler ve buraya bilgi yazılmasını engeller. Ayrıca işletim sistemine bu hücrenin boşaltılması için TRIM komutunu gönderir.
Silinen hücre kırmızı ile belirtilmiştir

Sonradan ilave edilen  veyahut değiştirilen dosyalar başka boş hücrelere yazılır.(Kullanılmayan hücreler pembe renk ile gösterilmiştir.

Çok nadir zamanlarda, yani SSD kapasitenizin nerede ise %90’ının dolu olduğu durumlarda, SSD’nizi biçimlendirmeniz gerekir. Ancak bu işlemi kesinlik ile HDD formatla yada Partition Wizard ve benzeri yazılımlar ile yapmayın ! Bu işlem için SSD’nizin üreticisi tarafından geliştirilmiş yazılımlar yada Parted Magic ile Secure Erase yöntemi ile gerçekleştirmeniz gerekmekte !

 

You may also like

Çözümler , Genel , Güncel , VDS , VPS

VPS ve VDS Sunucu Nedir?

VPS ve VDS; bir sunucunun özel programlar kullanılarak kendinden daha küçük sanal sunuculara bölünmesine denir. Bir sunucu bölündüğü zaman küçük parçalar halinde aynı özellikte sonucular elde edilir, fakat bu bölünme farklı şekillerde yapıldığında farklı...
Genel , Güncel

2018’in 9 Web Tasarım Trendi

Canlı Renk Şemaları Google 2014 yılında Material Design‘ı tanıtmasıyla birlikte tasarımcıların önündeki seçenekler arttı ve kontrollü bir ortamda daha parlak renklerin kullanımına geçiş yapıldı. Bu yıl bu konuda biraz daha gelişme olacak ve tasarımcıların daha...
Genel , Güncel

Canonicalization URL Nedir?

Canonical tag nedir? Rel canonical olarak da bilinen Canonical tagler; bir URL’nin, birden fazla kopyası olan bir sayfanın ana URL’si olduğunu arama motorlarına bildirmek için kullanılan bir yoldur.Canonical tagi kullanmak, kopyalanmış içeriklerin birden fazla URL’de görünmesinden...